آموزش شبکه های کامپیوتری – قسمت دوم (انواع توپولوژی یا پیکربندی ها)
در این مقاله (شبکه های کامپیوتر – قسمت دوم : انواع توپولوژی) از آموزش سه قصد بررسی انواع پیکربندی ها یا توپولوژی های شبکه رو داریم ، نظیر : توپولوژی خطی ، حلقه ای ، مش ، ستاره ، شخصی ، چندگانه و ذکر معایب و مزایای هر یک ، تجهیرات مورد نیاز و نحوه عملکرد هر کدام از پیکربندی ها پرداخته ایم.
در قسمت اول به ذکر مقدمات شبکه و اصول کلی بررسی یک محیط برای راه اندازی شبکه و ذکر تجهیزات شبکه برای انواع شبکه ها و توضیح انواع شبکه ها پرداختیم .
انواع پیکربندی های شبکه :
- پیکربندی خطی (bus topology)
- پیکربندی حلقه ای (ring)
- پیکربندی ستاره (star)
- پیکربندی مراتبی یا چندگانه
- پیکربندی همتا به همتا (P2P)
- پیکربندی ترمینال (terminal)
- پیکربندی سرویس گیرنده – سرویس دهنده (client & server)
پیکربندی خطی
این پیکربندی دارای یک کابل اصلی است که به آن گذرگاه (BUS) گفته میشود . و تمام گره ها (رایانه ها) از طریق یک کابل فرعی و یا یک اتصال دهنده (connector) به شکل T به آن متصل میشوند .
” در هر دو سر گذرگاه اصلی یک خاتمه دهنده یا (Terminator) وجود دارد که کار آن جذب سیگنال هایی است که به هر دو انتهای گذرگاه میرسند ، چنانچه این سیگنال ها جذب نشوند باعث ایجاد نویز و اختلال در شبکه میشوند. “
برای ایجاد این پیکربندی کافی است گذرگاه اصلی را از بهترین مسیر عبور داده و سپس رایانه ها را در نزدیک ترین نقطه به آن وصل نمود .
- نکته : طول کابل مورد نظر در این پیکربندی از پیکربندی ستاره کمتر بوده و از کابل مورد استفاده از نوع کواکسیال است.
بزرگترین مشکل این شبکه این است که در صورت بروز قطعی و یا هرگونه نقص در گذرگاه اصلی ، تمام شبکه از کار می افتد .
” نکته :
به علت عدم وجود خاتمه دهنده در انتهای مسیر ، سیگنال رسیده به نقطه ی قطع شده و وجددا در همان مسیر برگشت میکند و باعث ایجاد نویز و اختلال در شبکه میشود. “
پیکربندی حلقه
در این پیکر بندی هر رایانه از یک کابل و به صورت نقطه به نقطه به رایانه قبلی و بعدی وصل میشود . سیگنال ارسالی در طول حلقه و در یک جهت از رایانه دیگر میرود تا این که به رایانه مقصد برسد.
هر رایانه در طول حلقه در حکم یک تکرارکننده اطلاعات است و زمانی که از یک طرف سیگنالی دریافت میکند که برای کامپیوتر دیگر ارسال شده ، آن را مجددا تولید کرده و به رایانه مقصد ارسال میکند.
بیشتر بخوانید »»» 5 فریمورک پرکاربرد css در سال 2017
مزایا ، معایب و راهکار :
- حذف و اضافه کردن رایانه ها در این پیکربندی به سادگی امکان پذیر است و تنها محدودیت موجود حداکثر طول حلقه و تعداد رایانه هاست .
- عیب این پیکربندی از کار افتادن شبکه در صورت خرابی یک رایانه است .
- برای رفع و مقاوم کردن شبکه در برابر خرابی از دو حلقه به صورت همزمان میشود استفاده کرد.

مقاوم سازی توپولوژی حلقه در مقابل خرابی ، با راه اندازی دو مسیر حلقه ( حلقه دوم حالت پشتیبان و بک آپ است)
پیکربندی ستاره
در این پیکربندی هر وسیله یا رایانه به طور مستقیم و انحصاری به یک گروه مرکزی که میتواند یک HUB یا یک SWITCH باشد وصل شود و با دیگر رایانه ها در ارتباط باشید.
” بنابراین رایانه ها تنها از طریق دیوایس مرکزی میتوانند به تبادل داده بپردازند . اگر یکی از رایانه ها بخواهد برای رایانه ی دیگر داده ارسال کند باید آن را به دیوایس مرکزی ارسال نماید تا آن داده را به رایانه مقصد ارسال کند. “
مزایا و معایب :
- حذف و اضافه نمودن رایانه های جدید در این نوع پیکربندی به سادگی و مستقل از رایانه های دیگر صورت میگیرد ( هر رایانه جدید با استفاده از یک کابل ارتباطی به گره مرکزی وصل میشود)
- اشکال زدایی آن بسیار راحت است.
- در صورت خراب شدن یکی از رایانه ها در شبکه خللی ایجاد نمیشود.
- با خراب شدن دیوایس مرکزی ، کل شبکه از کار خواهد افتاد.
پیکر بندی چند گانه
گاهی یک شبکه چندین زیر شبکه را که دارای پیکربندی متفاوتی هستند را به هم وصل میکند. برای مثال ممکن است شبکه های موجود در قسمت های مختلف یک سازمان که دارای پیکربندی متفاوتی هستند از طریق رایانه ی مرزی یک شبکه ی ستاره به هم وصل میشوند.
پیکربندی همتا به همتا
در این نوع راهکار تمام رایانه ها یکسان بوده و هیچ کدام مدیریت شبکه را به عهده ندارد. هر رایانه میتواند هم در حکم سرویس دهنده و هم سرویس گیرنده باشد.
بیشتر بخوانید »»» آیا پیمایش بی نهایت برای وب سایت شما مناسب است؟
یکی از مشخصه های این نوع پیکربندی یکسان بودن سیستم عامل شبکه برای تمام رایانه های شبکه است.
از این نوع راهکار برای اتصال چند رایانه در یک منزل و اشتراک منابع آن ها استفاده میشود.
پیکربندی ترمینال (پایانه)
در این پیکربندی قدرت پردازش در یک رایانه میزبان متمرکز شده است و بقیه دیوایس ها که ترمینال نامیده میشوند به ان متصل میشوند .
” یک ترمینال در ساده ترین شکل آن ، ممکن است تنها یک وسیله خروجی مانند صفحه نمایش باشد و یا یک وسیله ورودی باشد. “
- در این حالت (پیکربندی) ترمینال ها دارای قدرت پردازش نیستند.
گاهی ترمینال ها رایانه های شخصی هستند که دارای قدرت پردازش هستند ولی برای پردازش مورد نظر وابسته به رایانه میزبان هستند و در این نوع پیکربندی از سیستم عامل (unix) استفاده میشود.
پیکربندی سرویس دهنده – سرویس گیرنده
در این پیکربندی یک رایانه سرویس دهنده مدیریت شبکه را به عهده میگیرد و به دیگر رایانه ها خدمات ارائه میکند. منابع مختلف مانند : بانک های اطلاعات ، نرم افزارهای کاربردی ، سخت افزار و …
رایانه سرویس گیرنده از طریق رایانه سرویس دهنده (server) میتواند به موارد فوق دست یابد.
یکی از مشخصه های این راهکار این است که سیستم عامل رایانه سرویس دهنده متفاوت است با رایانه های سرویس گیرنده (client) .
” از محاسن این راهکار میتوان به قابلیت آن در مدیریت مطلوب شبکه های بزرگ و همچنین نظارت و کنترل شبکه اشاره کرد ، از معایت آن نیز به پیچیده بودن نصب و پرهزینه بودن عملیات تامین و نگهداری آن اشاره کرد “
در صورت تمایل به به کسب اطلاعات بیشتر درباره دوره های آموزشی و مشاهده سرفصل های دوره ها میتوانید به این آدرس مراجعه کنید یا از طریق کانال های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید
منبع : آموزش سه | amozesh3
دیگر مقالات مفید آموزش سه :